Składniki:
- 0,5 kg dyni (użyłam dyni hokkaido),
- 2 szkl. mąki,
- 4 szkl. mleka,
Dynię kroimy w kostkę, rozgotowujemy do miekkości w małej ilości wody, studzimy.
Wszystkie składniki razem miksujemy na gładką masę. Następnie smażymy naleśniki na suchej, teflonowej patelni. Z podanych proporcji wychodzi około 15 -20 naleśników o średnicy 28 cm.
Sos czekoladowo - owocowy
- 2 szklanki powidel owocowych lub musu owocowego,
- 4 łyżki kakao,
- 100 g masła,
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i podgrzewamy chwilę na nim kakao, rozcieramy grudki. Dodajemy powidła lub mus owocowy, słodzimy do smaku, podgrzewamy aż do momentu jak całość się zagotuje. Przelewamy do sosierki. Sos pyszny jest na ciepło, ale i na zimno też dzieci się nim zajadają.