Translate Website

piątek, 20 września 2013

Naleśniki z dyni bez jajek i sos czekoladowo - owocowy

Kolejny sposób na wykorzystanie dyni w sezonie ucieszy alergików - naleśniki z dyni bez dodatku jajek. Ciasto ma fantastyczny żółty kolor, jest neutralne w smaku. Świetnie komponuje się ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Dzieci bardzo lubia te naleśniki z dodatkiem sosu czekoladowo -owocowego. Polecam Przepis Przepisy


Składniki:
  • 0,5 kg dyni (użyłam dyni hokkaido),
  • 2 szkl. mąki,
  • 4 szkl. mleka,

Dynię kroimy w kostkę, rozgotowujemy do miekkości w małej ilości wody, studzimy.
Wszystkie składniki razem miksujemy na gładką masę. Następnie smażymy naleśniki na suchej, teflonowej patelni. Z podanych proporcji wychodzi około 15 -20 naleśników o średnicy 28 cm.

Sos czekoladowo - owocowy

  • 2 szklanki powidel owocowych lub musu owocowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • 100 g masła,

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i podgrzewamy chwilę na nim kakao, rozcieramy grudki. Dodajemy powidła lub mus owocowy, słodzimy do smaku, podgrzewamy aż do momentu jak całość się zagotuje. Przelewamy do sosierki. Sos pyszny jest na ciepło, ale i na zimno też dzieci się nim zajadają.