Translate Website

piątek, 29 lipca 2011

Ogórki kiszone (porcja dla singla) + etykiety na słoiki


Składniki:
  • około 350 g ogórków (małych lub średnich),
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka plasterków korzenia chrzanu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 liść czarnej porzeczki lub wiśni,
  • gałązka kopru,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr przegotowanej wody.

1 szkliwiony garnek ceramiczny



Ceramiczny garnek wyparzamy gorącą wodą. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy je w ceramicznym garnku, przekładamy liśćmi i przyprawami.
Całość zalewamy solanką (roztworem przegotowanej wody z solą). Ogórki powinny być zakryte cieczą, można na powierzchni położyć ceramiczny talerzyk, który zapobiegnie wypływaniu ogórków na powierzchnię. 3 - 4 dni i ogórki kiszone są gotowe.

Uwaga: Kiszenie ogórków przyśpieszymy:
  • jeśli włożymy do garnka kawałek razowego chleba,
  • jeśli odpowiednio przygotujemy ogórki - odcinamy ich końce,
  • jeśli zalejemy ogórki ciepłą, właściwie gorącą solanką.

Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki z ogórkami kiszonymi, gotowe do wydruku.

Kliknij na wybraną etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku (już są!).