Translate Website

poniedziałek, 5 grudnia 2011

Domowa biała czekolada z pistacjami

Lubię od czasu do czasu zjeść dobrą, białą czekoladę z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów, suszonych śliwek lub kandyzowanej pomarańczowej skórki. Niestety w sklepach coraz trudniej o dobrą jakościowo białą czekoladę. Więc przy okazji zbliżających się Świąt, pojawił się pomysł na słodkie prezenty w postaci domowej białej czekolady z bakaliami, o smaku śmietankowym, pachnącej wanilią. Pierwsza porcja czekolady jest z dodatkiem pistacji, których lekko słony smak przełamuje słodycz czekolady. 
Mocno wciągający temat - polecam :-) Przepis Przepisy 

 
Składniki:
  • 200 g masła,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. śmietany 30 %,
  • 400 g mleka w proszku (pełne 26,5 % tłuszczu),
  • miąższ z 1/2 laski wanilii,
  • 2 garście grubo krojonych pistacji solonych.

W kąpieli wodnej (lub na małym płomieniu) rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem, śmietaną i miąższem wanilii. Chwile to wszystko podgrzewamy, aż do lekkiego zagotowania, mieszając od czasu do czasu.

Zdejmujemy naczynie z kąpieli wodnej (lub z ognia) i dodajemy mleko w proszku. Masa musi być jednolita, aksamitna bez grudek. Najlepiej na końcu przetrzeć ją przez sito (można przecierać przez sito przy użyciu łyżki, ale znacznie skuteczniejsza jest w tym wypadku drewniana pałka). Ważne, aby to zrobić wtedy, gdy masa jest jeszcze ciepła. Jeśli przestygła, zbyt szybko zgęstniała, ponownie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej i przecieramy przez sito.

Do masy dodajemy pistacje i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Rozsmarowaną masę odstawiamy do lodówki, aby stwardniała. Następnie kroimy ja przy pomocy noża, pakujemy do ozdobnego pudełeczka lub owijamy przezroczystą folią i związujemy ozdobna wstążką.

Uwaga:
  • gdy masa zaczyna stygnąć, jest elastyczna, można ją bez problemu formować, wałkować. Można nią pokrywać ciasta, torty, lepić ozdoby na ciasto. Jest o niebo smaczniejsza od gotowych czekolad czy cukrowych mas do dekoracji tortów,
  • z plastycznej masy możemy przygotować pralinki, formować małe kuleczki i nadziewać je bakaliami,