Mocno wciągający temat - polecam :-) Przepis Przepisy
Składniki:
- 200 g masła,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. śmietany 30 %,
- 400 g mleka w proszku (pełne 26,5 % tłuszczu),
- miąższ z 1/2 laski wanilii,
- 2 garście grubo krojonych pistacji solonych.
W kąpieli wodnej (lub na małym płomieniu) rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem, śmietaną i miąższem wanilii. Chwile to wszystko podgrzewamy, aż do lekkiego zagotowania, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmujemy naczynie z kąpieli wodnej (lub z ognia) i dodajemy mleko w proszku. Masa musi być jednolita, aksamitna bez grudek. Najlepiej na końcu przetrzeć ją przez sito (można przecierać przez sito przy użyciu łyżki, ale znacznie skuteczniejsza jest w tym wypadku drewniana pałka). Ważne, aby to zrobić wtedy, gdy masa jest jeszcze ciepła. Jeśli przestygła, zbyt szybko zgęstniała, ponownie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej i przecieramy przez sito.
Do masy dodajemy pistacje i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Rozsmarowaną masę odstawiamy do lodówki, aby stwardniała. Następnie kroimy ja przy pomocy noża, pakujemy do ozdobnego pudełeczka lub owijamy przezroczystą folią i związujemy ozdobna wstążką.
Uwaga:
- gdy masa zaczyna stygnąć, jest elastyczna, można ją bez problemu formować, wałkować. Można nią pokrywać ciasta, torty, lepić ozdoby na ciasto. Jest o niebo smaczniejsza od gotowych czekolad czy cukrowych mas do dekoracji tortów,
- z plastycznej masy możemy przygotować pralinki, formować małe kuleczki i nadziewać je bakaliami,