Translate Website

środa, 7 grudnia 2011

Owocowy mus pod słodką bezową chmurką

Ten deser powstaje zawsze przy okazji konieczności wykorzystania białek jaj. Robiony na tzw oko, dlatego nie podaję proporcji składników. Zawsze się udaje i zawsze zaskakuje szybkością przygotowania, swoim smakiem i wyjątkowym pięknem. Polecam :-)




Składniki:
  • jabłka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • białka jaj,
  • ciasteczka owsiane,
  • cukier,
  • cynamon,
  • szczypta soli,
  • płatki migdałowe,


żaroodporne kokilki ceramiczne

Obieramy jabłka ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przesmażamy jabłka, doprawiamy cukrem i cynamonem.

Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i cukru (ilość cukru wg własnego uznania).

Na dno kokilki wkładamy rozkruszone ciastko owsiane, na to łyżka musu jabłkowego i kleks ubitej, słodkiej piany, oprószony płatkami migdałowymi.

Wstawiamy napełnione kokilki do nagrzanego piekarnika (200 st. C). I chwilę pieczemy, aż do momenty gdy piana lekko się zrumieni. Deser gotowy. Smacznego !