Składniki:
- 1 kg dyni,
- 2 duże cebule,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 l bulionu,
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa,imbir,
- dodatki: pestki dyni, szczypiorek, olej z pestek dyni, śmietana, grzanki lub groszek ptysiowy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę, kroimy i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie.
Dynię myjemy, wydrążamy pestki i kroimy w grubą kostkę, przekładamy na patelnię z cebulą.
Ziemniaki obieramy i pokrojone w kostkę podgrzewamy na patelni z cebulą i dynią. Na końcu dodajemy pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną.
Warzywa przecieramy przez sito lub miksujemy. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku - solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, imbirem.
Zupę wlewamy do ceramicznych czarek, tuż przed podaniem można ją posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni i drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Uwaga:
- Jesienny stół rozweseli ceramiczna waza z zupą nakryta górną częścią dyni lub każda czarka , jeśli mieliśmy do dyspozycji kilka małych dyń (zdjęcie poniżej),
- Zupę z dyni też podać z dodatkiem: słodkiej śmietanki, skropioną olejem z pestek z dyni, posypaną startym żółtym serem lub z dodatkiem groszku ptysiowego albo grzanek.
- Zupę można zapiekać w żaroodpornych czarkach pod pierzyną z ciasta francuskiego,
- Można też tą zupę przyrządzić na słodko.