Translate Website

środa, 21 września 2011

Zupa z dyni

Gęsta, rozgrzewająca, kremowa zupa z dyni. Szybka w przygotowaniu. Doskonała na coraz chłodniejsze, jesienne dni. Przepis Przepisy




Składniki:
  • 1 kg dyni,
  • 2 duże cebule,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 l bulionu,
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa,imbir,
  • dodatki: pestki dyni, szczypiorek, olej z pestek dyni, śmietana, grzanki lub groszek ptysiowy.
   
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę, kroimy i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie.

Dynię myjemy, wydrążamy pestki i kroimy w grubą kostkę, przekładamy na patelnię z cebulą. 

Ziemniaki obieramy i pokrojone w kostkę podgrzewamy na patelni z cebulą i dynią. Na końcu dodajemy pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną.

Warzywa przecieramy przez sito lub miksujemy. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku - solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, imbirem.

Zupę wlewamy do ceramicznych czarek, tuż przed podaniem można ją posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni i drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.


Uwaga:
  • Jesienny stół rozweseli ceramiczna waza z zupą nakryta górną częścią dyni  lub każda czarka , jeśli mieliśmy do dyspozycji kilka małych dyń (zdjęcie poniżej),
  • Zupę z dyni też podać z dodatkiem: słodkiej śmietanki, skropioną olejem z pestek z dyni, posypaną startym żółtym serem lub z dodatkiem groszku ptysiowego albo grzanek. 
  • Zupę można zapiekać w żaroodpornych czarkach pod pierzyną z ciasta francuskiego,
  • Można też tą zupę przyrządzić na słodko.