Translate Website

poniedziałek, 2 maja 2011

Botwinka

Całą zimę czekam na świeże warzywa. 
Botwinka - ulubiona wiosenna zupa mojej rodziny. Warzywa podsmażone na maśle, koperek i duża ilość słodkiej śmietanki sprawiają, że zupa według tego przepisu ma wyjątkowy smak. Charakterystyczny czerwony kolor ukazuje się, gdy zanurzymy łyżkę w zupie.  


Składniki:
  • 3 l rosołu mięsnego lub warzywnego,
  • 1 pęczek botwinki (ok 300 - 350 g),
  • 2 szt cebula średniej wielkości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g bulwa selera,
  • 100 g korzeń pietruszki (średniej wielkości 1 szt),
  • 120 g marchewka (średniej wielkości 2 szt),
  • 500 g por,
  • ok 1kg młode ziemniaków,
  • 80 g masła,
  • 250 - 300 g śmietana 30 %,
  • pęczek koperku,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.




Skórkę młodych ziemniaków dokładnie czyścimy pod bieżącą wodą szczoteczką i kroimy ziemniaki w kostkę. Następnie gotujemy je w rosole razem z 3 ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Obrany seler, korzeń pietruszki, marchewkę ścieramy na tarce (duże oczka).

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek i starte warzywa. Na końcu dodajemy pokrojoną botwinkę i pora. To wszystko razem chwilę na patelni podsmażamy, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Gdy ziemniaki gotowane w rosole będą półtwarde, przekładamy warzywa z patelni do rosołu. Wszystko razem na małym ogniu jakiś czas gotujemy. Na końcu dodajemy drobno pokrojony koperek. I gotowe, możemy napełniać ceramiczne czarki lub miseczki zupą.