Translate Website

wtorek, 19 kwietnia 2011

Świąteczny makowiec

Ciasto, które zawsze się udaje. Nadziewane słodkim serem lub powidłami, doskonałe na rodzinny piknik, z makiem obowiązkowo na Święta.


Składniki:
  • 50 - 100 g świeżych drożdży,
  • ok. 0,5 szkl. ciepłej wody lub mleka,
  • 2 jaja + 1(do posmarowania ciasta),
  • 220 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kg masy makowej z bakaliami.


porcja ciasta na 4 Ceramiczne formy typu Tarta średnica 29 cm

Drożdże mieszamy z jedną łyżeczką cukru, odrobiną ciepłej wody i łyżką mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę mieszamy z solą i pozostałym cukrem. Do tego dodajemy rozpuszczone masło, 2 jajka, wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę.

Całość dokładnie mieszamy, aż do momentu jak ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i ręki.
Tak przygotowane, jednolite ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, na grubość 1,5 cm w kształcie prostokąta. Na tym prostokącie rozsmarowujemy masę makową. Całość zwijamy w rulon.
Rulon kroimy na plastry grubości ok 5 - 10 cm.

Ceramiczną formę smarujemy wewnątrz masłem, oprószamy mąką lub bułką tartą.
W tak przygotowanej formie układamy plastry ciasta, po czym odstawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia - na około 30 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy jego powierzchnię roztrzepanym jajkiem.

Ciasto pieczemy w temp. 200 st C, ok 30 minut. Upieczone, ostudzone ciasto można polać białym lukrem lub stopioną czekoladą.


Uwaga:
  • ceramiczną formę przed włożeniem do niej drożdżowego ciasta można nagrzać chwilę w piekarniku w temperaturze ok 50 st. C. Ceramika kumuluje ciepło, dzięki czemu ciasto drożdżowe będzie mieć doskonałe warunki do ponownego rośnięcia,
  • dla dzieci przygotowuje według tego przepisu bułeczki makowe. Aby były one mniej więcej równej wielkości i podobnego kształtu, plastry ciasta z makiem wkładam do żaroodpornych ceramicznych kokilek o wymiarach 11 x 3 cm, jak chcę uzyskać więcej mniejszych bułeczek wykorzystuje do tego kokilki o wymiarach 8 x 4 cm,
  • większą ilość upieczonych bułeczek można zamrozić,
  • oprócz masy makowej do ciasta można użyć masę serową, powidła lub inną ulubioną masę.