Translate Website

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Uprawa rzeżuchy w skorupkach jaj

Rzeżucha - bez niej trudno sobie wyobrazić przygotowania do Świąt i wielkanocne śniadanie. Zadowolone buzie dzieci obserwujące kiełkowanie ziarenek i pogoń za światłem małych roślinek ... :-) 





Składniki:
  • nasiona rzeżuchy,
  • skorupka jajka,
  • kieliszek na jajko,
  • kawałek waty lub kosmetyczne płatki bawełniane,
  • woda.








Wnętrze skorupki jajka wykładamy watą. Watę zwilżamy wodą i rozsypujemy na niej w miarę możliwości równomiernie nasiona rzeżuchy. Przez kolejne dni należy zraszać nasiona wodą.
Po dwóch dniach rzeżucha zaczyna kiełkować.

Skorupki jaj można przyozdobić malunkiem. Dzieci malują śmieszne oczka, po tygodniu buźka z oczkami będzie mieć cudną zieloną czuprynkę :-)
To pomysł na wesołą dekorację świątecznego stołu i przedświąteczną zabawę dla najmłodszych.