Translate Website

czwartek, 6 listopada 2014

Krem cytrynowy + etykiety na butelki

Krem cytrynowy - delikatny cytrynowy kolor i smak. Konsystencja - płynna emulsja. Doskonały dodatek do deserów.

Poniżej zamieszczam etykiety na butelki z kremem cytrynowym, gotowe do wydruku.





Składniki:
  • 0,5 litra wódki (ok 40 %)
  • skórka z kilograma cytryn (około 5- 6 szt)
  • 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego,
  • 300 g cukru,
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,

Przygotowanie nalewu:

Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką pod bieżąca wodą, sparzamy wrzątkiem. Następnie obieramy ze skórki, jak najcieniej, bez białego podskórza. Najlepiej sprawdza się tu obieraczka do warzyw.

Skórki wrzucamy do słoja, zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy i macerujemy je 7 - 14 dni.

Przygotowanie kremu:

Mleko zagęszczone podgrzewamy z dodatkiem gałki muszkatołowej oraz miąższu laski wanilii lub ekstraktu z wanilii, aż do zagotowania. Rozpuszczamy w nim cukier, następnie studzimy.

Ostudzony mleczny syrop mieszamy z nalewem cytrynowym. Nalewamy do butelki, szczelnie zamykamy, po 2- 3 tygodniach krem jest gotowy do spożycia. Najlepszy jest schłodzony.

Uwagi:
  • dla fanów gęstych, bardzo słodkich kremów, mleko zagęszczone niesłodzone i cukier, należy zastąpić mlekiem skondensowanym słodzonym lub zwiększyć cukier stopniowo, im więcej cukru tym krem bardziej gęsty,
  • skórki cytryn dobrze znoszą zamrażanie, tak więc można je sobie wcześniej stopniowo zmagazynować,  
  • skórki cytryn z przygotowania nalewu warto zachować w szczelnie zamkniętym słoiczku, jeszcze się przydadzą - przepis wkrótce na moim drugim blogu www.garnekrzymski.pl




Kliknij na wybraną etykietę, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się jej arkusz do wydruku.



Etykiety krem cytrynowy

Etykiety krem cytrynowy