Translate Website

wtorek, 4 listopada 2014

Pigwa - odwar pektynowy + etykiety na butelki

Pigwa jest owocem bogatym w pektyny. W środowisku kwaśnym pektyny tworzą żel, są naturalnym środkiem zagęszczającym przetwory owocowe.

Możliwości wykorzystania samych owoców jest kilka:
- nalewka,
- dżem,
- konfitura,
- owoce do marynowania mięsa.

Przy okazji produkcji przetworów z pigwy powstaje dużo odpadków: skórki oraz gniazda nasienne pigwy, to właśnie z nich można przygotować odwar pektynowy, który będzie doskonałym dodatkiem do przygotowania dżemów z owoców ubogich w pektyny tj. jabłka, maliny, czereśnie, morele.






Składniki:
  • skórki i gniazda nasienne z pestkami z pigwy,
  • woda

Do garnka wrzucamy skórki i gniazda nasienne z pigwy. Zalewamy to wszystko wodą. Podgrzewamy do zagotowania, gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszmy płomień i gotujemy jeszcze wszystko przez minimum pół godziny. Przelewamy całość przez gęste sito.
Gorący płyn wlewamy do wyparzonych butelek, zamykamy wieczkiem, pasteryzujemy i gotowe.

Poniżej zamieszczam etykiety na butelki z odwarem pektynowym z pigwy, gotowe do wydruku.





Kliknij na wybraną etykietę, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się jej arkusz do wydruku.


 Etykity Odwar pektynowy z pigwy