Możliwości wykorzystania samych owoców jest kilka:
- nalewka,
- dżem,
- konfitura,
- owoce do marynowania mięsa.
Przy okazji produkcji przetworów z pigwy powstaje dużo odpadków: skórki oraz gniazda nasienne pigwy, to właśnie z nich można przygotować odwar pektynowy, który będzie doskonałym dodatkiem do przygotowania dżemów z owoców ubogich w pektyny tj. jabłka, maliny, czereśnie, morele.
Składniki:
- skórki i gniazda nasienne z pestkami z pigwy,
- woda
Do garnka wrzucamy skórki i gniazda nasienne z pigwy. Zalewamy to wszystko wodą. Podgrzewamy do zagotowania, gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszmy płomień i gotujemy jeszcze wszystko przez minimum pół godziny. Przelewamy całość przez gęste sito.
Gorący płyn wlewamy do wyparzonych butelek, zamykamy wieczkiem, pasteryzujemy i gotowe.
Poniżej zamieszczam etykiety na butelki z odwarem pektynowym z pigwy, gotowe do wydruku.
Kliknij na wybraną etykietę, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się jej arkusz do wydruku.