Translate Website

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Babeczki z owocami w wafelkowych miseczkach

Papilotki do muffinek to bardzo praktyczny wynalazek, ale bardzo często pyszne ciasto trudno oderwać od papieru. Kuszące jest ... gdyby można było foremkę zjeść razem z ciasteczkiem ;-)

Wafelkowe miseczki, kubeczki fantastycznie do tego się nadają.

Tym razem napełniliśmy je ciastem z podgotowanymi na półtwardo owocami pigwy, mogą też być twarde jabłka lub gruszki. Świetne jako drugie śniadanie w szkole, czy na wycieczce. Polecam    



Składniki:
  • 2 całe duże jajka,
  • 0,5 - 1 szkl. cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej razowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 szkl. orzechów włoskich,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 0,5 szkl. oleju,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 6 szt twardych jabłek, gruszek lub owoców pigwy- pokroić w kostkę (6 szt.),
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 6 szt. miseczki waflowe (wymiary wys. 5,5 cm, śr. górna 10 cm oraz średnica dolna 6 cm),

Owoce obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę.

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy resztę składników, na końcu dodajemy pokrojone owoce i orzechy.

Napełniamy wafelkowe miseczki ciastem do 3/4 ich wysokości i pieczemy ok. 40 min w temp. 200 st. C.

Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 100g czekolady gorzkiej z 1 łyżka masła i 1 łyżką mleka, całość mieszamy i gotową polewą dekorujemy upieczone ciasto.

Smacznego :-)



Uwagi:
  • po napełnienu wafelkowych miseczek ciastem, od razu wstawiamy je do piekarnika,
  • jeśli nagrzejemy piekarnik przed wstawieniem babeczek, od razu ścina się powierzchnia ciasta i z czasem ciasto nierówno rośnie,