Translate Website

środa, 9 października 2013

Kluseczki ziemniaczano - dyniowe bez jajek

Kluseczki ziemniaczano - dyniowe, szczególnie lubiane przez dzieci. Niesamowicie delikatne, jeszcze lepsze na drugi dzień podsmażone na patelni, podane z dodatkami słodkimi lub wytrawnymi, każda kombinacja jest pyszna. Bez dodatku jajek - dobra wiadomość dla alergików.

Kluseczki ziemniaczno - dyniowe zawsze przygotowuję na tzw oko, w zależności od tego ile składników mam do dyspozycji. Przepis Przepisy






 Składniki:
  • ziemniaki - ugotowane i zmielone w maszynce lub przeciśnięte przez praskę,
  • dynia - ugotowana na parze lub rozgotowana w małej ilości wody i roztarta na gładką masę ( ja użyłam dyni hokkaido),
  • szczypta soli,
  • mąka pszenna,
  • mąka ziemniaczana,

Ziemniaki i dynię mieszamy w proporcji max 1:1 lub w proporcji, gdzie jest przewaga ziemniaków.
Ubijamy w misce, wyrównujemy powierzchnię, wykładam od 1/4 do 1/2 całej masy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną w proporcji 1:1. Im więcej dyni jest w masie, tym więcej mąki trzeba dodać.

Gotujemy w międzyczasie wodę.

Do masy na kluski dodajemy szczyptę soli, wyrabiamy szybko całość na jednolita masę (z czasem masa rzednie, trzeba się śpieszyć).

Ciasto jest dość luźne, na oprószonej obficie mąką stolnicy formujemy wałek ciasta, tniemy na równe kawałki i formujemy kluseczki.

Od razu wrzucamy na gotującą się wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, jeszcze chwile gotujemy (można spróbować czy nie są w smaku surowe) i wykładamy na półmisek.

Kluseczki ziemniaczno - dynowe można podawać np. z:
  • owocowym musem i śmietaną,
  • śmietaną, cukrem i cynamonem,
  • z mięsnym sosem, jak kluski śląskie,
  • podsmażone z boczkiem i cebulką,
  • i co tylko nam smak i wyobraźnia podpowie :-)