Translate Website

środa, 17 lipca 2013

Ciemne ciasto z domowymi powidłami melonowymi

Słowa jakie przyszły na myśl po zjedzeniu kawałka tego ciasta - ciekawe, gęste, korzenne, wilgotne, lepkie, pyszne :-)
 





Składniki:
  • 1 duże jajko,
  • 2 szkl. mąki,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szkl. powideł melonowych (do ciasta),

dodatkowo:
  • 1 szkl. powideł melonowych do przełożenia gotowego ciasta + 2 łyżki ciemnego rumu,
  • do dekoracji ciasta: polewa czekoladowa lub cukier puder, kandyzowana skórka pomarańczowa.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy, masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy ok 50 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 st C.

Ostudzone ciasto przekładamy powidłami melonowymi z dodatkiem rumu, wierzch oblewamy polewą na bazie gorzkiej czekolady lub oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy kandyzowaną skórka pomarańczową.

Uwaga:
  • powidła są bardzo słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania dużej ilości cukru do ciasta, polewa też najlepiej jak nie będzie bardzo słodka.