Translate Website

czwartek, 25 lipca 2013

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Najlepszy przepis na jagodzianki, wyszukany w starych zeszytach z przepisami. Powracam do niego od wielu lat. Bułeczki pięknie wyrastają, są mięciutkie, dzieci je uwielbiają. Polecam :-)


Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 4,5 szkl. mąki pszennej,
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania bułek,
  • 125 g masła,
  • szczypta soli,
  • gruby cukier (gruba rafinada - do oprószenia bułek),
Nadzienie:
  • 2 szkl. jagód,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 0,5 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z łyżką ciepłego mleka, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Przesianą mąkę łączymy z cukrem, szczyptą soli, roztopionym masłem i roztrzepanymi jajkami, na końcu dodajemy wyrośnięty zaczyn i ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolite, elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miski, dłoni.

Ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie: Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, która fantastycznie zwiąże jagodowy sok.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy.

Ciasto można rozwałkować grubo na desce oprószonej mąką i wykrawać szklanką kółeczka, można też w rękach formować zgrabne krążki i zalepiać w nich dokładnie nadzienie.

Uformowane bułeczki układamy na blaszce piekarnika wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na jakiś czas, aby urosły, tuż przed pieczeniem smarujemy powierzchnię jagodzianek roztrzepanym jajkiem i oprószamy grubym cukrem (grubą rafinadą).

Bułeczki pieczemy w 180 st. C około 15 - 20 minut, aż się ładnie zarumienią.


Smacznego :-)


Uwaga:
  • z tych proporcji ciasta wychodzi 20 dużych bułeczek,