Translate Website

czwartek, 27 października 2011

Lampiony z dyni



Potrzebujemy:
  • dynie,
  • ostry nóż,
  • łyżkę,
  • lampki choinkowe lub świece,
  • czarny flamaster.

Rysujemy przy pomocy flamastra śmieszną buźkę lub dowolny motyw dekoracyjny (np. roślinny) na dyni.

Odcinamy górną lub dolną część dyni.

Usuwamy pestki i włókna - najlepiej przy pomocy dużej łyżki.
Ususzone, przesmażone na patelni pestki dyni to świetna przekąska i dodatek do musli, ciast, ciasteczek i sałatek.

Miąższ można też wydrążyć i wykorzystać do zrobienia ciasta lub zupy.

Przy pomocy ostrego noża wycinamy otwory w dyni według narysowanego schematu. Można częściowo skrawać tylko cienką zewnętrzną twardą skórkę (przydaje się do tego dłutko), wtedy powstanie delikatny subtelny wzór lampionu.

We wnętrzu dyni umieszczamy lampki choinkowe lub świecę i ... lampion gotowy :-)