Składniki:
- 2 - 2,5 kg małych lub średnich pomidorów,
- 1 l oleju z ryżu (lub z pestek winogron),
- 1 - 2 główki czosnku,
- 10 g mieszanki suszonych ziół prowansalskich (skład mieszanki: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek).
Do suszenia najlepiej użyć mięsistych pomidorów. W tym roku udało mi się dostać wyjątkowe - małe pomidorki Malinowe. Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Uwaga: Gniazda nasienne pozostawiłam.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Połówki pomidorów układamy skórką do dołu. Pomidory oprószamy ziołami. Warto wcześniej rozetrzeć zioła w palcach (rozcieranie w moździerzu doprowadzi do zbytniego rozdrobnienia).
Warto zioła dodać do pomidorów na tym etapie, ostatecznie otrzymujemy lepszy smak i aromat. Wstawiamy blachę z pomidorami do piekarnika nagrzanego do temp. około 150 st C. Drzwiczki piekarnika w czasie suszenia pomidorów pozostawiamy uchylone.
Pomidory mają być wysuszone ale elastyczne. Pomidory z ziołami, pokrojone ząbki czosnku - zalewamy ciepłym olejem i gotowe.
Suszone pomidorki w oleju zapakowane do ładnych słoiczków mogą być oryginalnym prezentem dla bliskich.
Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki, gotowe do wydruku.
Kliknij na wybraną etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku.