Składniki:
- 4 jajka,
- 400 g świeżych pomidorów (lub pomidorów krojonych z puszki),
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- bazylia lub natka pietruszki,
- przyprawy: cukier, sól, pieprz.
4 szt Żaroodporne ceramiczne patelenki
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażamy całość tak długo, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Wykładamy pomidorowy sos do wysmarowanych masłem żaroodpornych ceramicznych patelenek, na wierzchu wybijamy ostrożnie jajko, tak aby nie naruszyć żółtek.
Podgrzewamy jajka z pomidorami w piekarniku (180 st. C), tak długo aż jajko się lekko zetnie ok (10-15 minut). Podajemy z listkami bazylii lub natki pietruszki oraz świeżym pieczywem.
Smacznego :-)