Translate Website

czwartek, 30 czerwca 2011

Chrupiące krążki bakłażana w serowej panierce

Wystarczy do panierowanych krążków bakłażana podać kruchą sałatę z soczystymi pomidorami, świeżym szczypiorkiem, sosem czosnkowym lub winegretem i mamy pyszny, lekki obiad na upalne dni. Na śniadanie też się dobrze sprawdzają, jako dodatek do świeżego pieczywa albo bez żadnych dodatków ... tak po prostu. Smakiem przypominają panierowane kanie albo boczniaki. Pyszne na ciepło i na zimno. Polecam Przepis Przepisy



Składniki:
  • 1 bakłażan,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany,

Panierka:
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sezam,
  • ser żółty (parmezan, gouda, oscypek),
  
Bakłażana kroimy na plastry grubości około 1,5 - 2 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawami i odstawiam na około 20 - 30 minut.

Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajmy trochę mleka i starty na małych oczkach żółty ser.

W osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą z ziarnami sezamu, proporcje według własnego uznania.

Krążki bakłażana obtaczamy najpierw w mące, później w jajku z serem, na końcu w mieszance bułki tartej i sezamem.

Krążki bakłażana smażymy najlepiej na maśle klarowanym, na złoty kolor. Osączmy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i wykładamy na ceramiczny talerz.

W zależności od rodzaju sera jaki użyjemy do przygotowania panierki, krążki będą miały różny smak.