Translate Website

wtorek, 31 maja 2011

Konfitura z rabarbaru i etykiety na słoiki

Przepis Przepisy
Składniki:
  • 1,5 kg rabarbaru,
  • 0,6 kg cukru.

Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy liście i nasadę łodyg.
Obieramy łodygi rabarbaru z wierzchnich włókien.
Jeśli nie chcemy, aby rabarbar rozpadł się podczas gotowania - kroimy łodygi na odcinki długości 2- 3 cm.

Zasypujemy  rabarbar cukrem i odstawiamy (najlepiej na noc), aby puścił sok.

Na drugi dzień podgrzewamy rabarbar z cukrem. Redukujemy ilość płynu do uzyskania gęstej konsystencji. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików.
Poniżej zamieszczam gotowe do wydruku etykiety na słoiki.






Etykiety na słoiki - Konfitury z rabarbaru  (Kliknij na wybraną etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku)