Translate Website

wtorek, 31 maja 2011

Galaretka truskawkowa z alkoholem

Lekki, alkoholowy deser wzbogacony owocami sezonowymi. 
Doskonały na przyjęcia w upalne dni. Przepis Przepisy
 




Składniki:
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym (75 g),
  • ok 0,5 kg świeżych truskawek,
  • 125 ml białe wino lub wódka,
  • 125 ml woda,
  • do dekoracji: bita śmietana, biszkopty, bezy,

Ceramiczne kokilki 8 x 4 cm



Do przygotowania galaretki potrzebujemy pół porcji cieczy podanej na opakowaniu.
Rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie. Studzimy.
Gdy ciecz ma temperaturę pokojową, dodajemy 125 ml wódki lub białego wina.
W kokilkach układamy połówki truskawek, zalewamy przygotowanym płynem i odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretka zastygła.

Galaretkę podajemy z bitą śmietaną i biszkoptami lub bitą śmietaną z pokruszonymi bezami.

Uwaga:
  • aby ułatwić sobie wyjęcie galaretek z kokilek, na chwilę zanurzamy kokilki do połowy ich wysokości w gorącej wodzie,
  • do przygotowania tego deseru można użyć galaretek o rożnych smakach i kolorach. Wylewać je do kokilek kolejno, tak aby tworzyły barwne warstwy. Na zastygniętą jedną warstwę wylewamy kolejną i odstawiamy do zastygnięcia.