Translate Website

niedziela, 15 maja 2011

Creme brulee

"Przypalony" krem - francuski przysmak, czyli delikatny waniliowy krem pod karmelową pierzynką. Najlepszy samodzielnie przygotowany, bez dodatku zagęszczacza w postaci mąki.



Składniki:
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 5 - 7 żółtek z jaj,
  • 1 laska wanilii,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 - 7 łyżek cukru do skartelizowania,


(4 szt.) ceramiczne kokilki wymiary 11 x 3 cm

lub

(7 szt.) ceramiczne kokilki wymiary 8 x 4 cm




Żółtka ucieramy z cukrem.

Słodką śmietankę gotujemy z miąższem wanilii. Po czym dodajemy ją powoli do utartych żółtek, cały czas mieszając delikatnie, aby nie napowietrzyć masy. Wymieszaną masę, koniecznie przelewamy przez sito - krem nie może mieć grudek.

Rozlewamy krem do ceramicznych kokilek.

Uwaga: Trzeba zwrócić uwagę, aby na powierzchni kremu nie było piany.

Napełnione aksamitną masą foremki, wkładamy do większej formy wypełnionej do połowy wysokości foremek wodą. Krem pieczemy w 150 st. C, przez ok. 1 godzinę. Gorące kokilki wykładamy na drewnianą deseczkę.

Po ostygnięciu, wkładamy ceramiczne kokilki z kremem do lodówki na noc.

Na drugi dzień, powierzchnię zimnego kremu, pokrywamy równomiernie cukrem i topimy go (karmelizujemy) przy użyciu płomienia palnika gazowego, aby powstała jednolita skorupka karmelu.





Przepis Przepisy