Translate Website

poniedziałek, 30 września 2013

Risotto z zielonym groszkiem i dynią






Składniki:
  • 250 g dyni,
  • 400 g zielonego groszku,
  • 2 - 3 szkl ryżu np. Arborio,
  • 1 średniej wielkości biała cebula,
  • 1 szklanka startego na grubych oczkach selera,
  • 3 łyżki masła najlepiej klarowanego,
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina,
  • 3 szklanki rosołu,
  • przyprawy: kmninek, świeżo zmielony pieprz.

Dynię do rissota można przygotować na dwa sposoby, rozgotować do miękkości w małej ilości wody lub na parze, po czym zmiksować na gładko blenderem, wtedy risotto będzie mieć jednolity żółty kolor i tak przygotowaną dynię dodaje się na samym końcu do potrawy.
Jeśli chcemy mieć wyczuwalne cząstki dyni w potrawie, miąższ dyni kroimy w kostkę i podsmażamy ją z drobno pokrojoną cebulą na rozgrzanym maśle.

Dodajemy szczyptę ziaren kminku.

Dodajemy starty na tarce (duże oczka) seler, chwilę podsmażamy i dodajemy zielony groszek, a po chwili na końcu ryż, podsmażamy do momentu aż się zeszkli.

Zalewamy podsmażone warzywa białym winem, podgrzewamy do zredukowania płynu i następnie dodajemy stopniowo rosół, cały czas mieszamy, czekamy aż porcje płynu wchłonięte zostaną przez ryż.
Po dodaniu ostatniej porcji rosołu nakrywamy patelnie/garnek pokrywką, nie podgrzewamy, czekamy parę minut, aż ryż sam dojdzie.

Podajemy oprószone parmezanem lub innym słonym, twardawym serem. 

Uwagi:
  • groszek może być świeży, konserwowy lub mrożony,