Składniki:
- 250 g dyni,
- 400 g zielonego groszku,
- 2 - 3 szkl ryżu np. Arborio,
- 1 średniej wielkości biała cebula,
- 1 szklanka startego na grubych oczkach selera,
- 3 łyżki masła najlepiej klarowanego,
- 1 szkl. białego wytrawnego wina,
- 3 szklanki rosołu,
- przyprawy: kmninek, świeżo zmielony pieprz.
Dynię do rissota można przygotować na dwa sposoby, rozgotować do miękkości w małej ilości wody lub na parze, po czym zmiksować na gładko blenderem, wtedy risotto będzie mieć jednolity żółty kolor i tak przygotowaną dynię dodaje się na samym końcu do potrawy.
Jeśli chcemy mieć wyczuwalne cząstki dyni w potrawie, miąższ dyni kroimy w kostkę i podsmażamy ją z drobno pokrojoną cebulą na rozgrzanym maśle.
Dodajemy szczyptę ziaren kminku.
Dodajemy starty na tarce (duże oczka) seler, chwilę podsmażamy i dodajemy zielony groszek, a po chwili na końcu ryż, podsmażamy do momentu aż się zeszkli.
Zalewamy podsmażone warzywa białym winem, podgrzewamy do zredukowania płynu i następnie dodajemy stopniowo rosół, cały czas mieszamy, czekamy aż porcje płynu wchłonięte zostaną przez ryż.
Po dodaniu ostatniej porcji rosołu nakrywamy patelnie/garnek pokrywką, nie podgrzewamy, czekamy parę minut, aż ryż sam dojdzie.
Podajemy oprószone parmezanem lub innym słonym, twardawym serem.
Uwagi:
- groszek może być świeży, konserwowy lub mrożony,