Translate Website

środa, 21 sierpnia 2013

Nalewka z porzeczek + etykiety na butelki

Nalewka z porzeczek - jedna z niewielu nalewek doskonale oddająca aromat owoców, ich świeży, rześki charakter. Do złudzenia przypominająca zapach świeżych owoców, nie ma sobie równej. Królowa wśród owocowych eliksirów. Przepis przepisy


 Składniki:
  • 1 kg porzeczek (czerwone, czarne),
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 litra wódki,


Porzeczki obieramy z gałązek, szypułek i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Odstawiamy do odsączenia na sicie.

Tradycyjnie rozgniata się owoce i miesza z cukrem.

Ja oprócz nalewki za jednym razem przygotowuje owoce w alkoholu, które później wykorzystuję do przygotowania deserów, dlatego owoce będę potrzebować w całości.

W dużym słoju układam warstwy owoców i przesypuje je cukrem. Odstawiam na 2, 3 dni aż owoce puszczą sok.

Następnie zalewamy całość spirytusem, szczelnie zakręcamy słój pokrywką i odstawiam na około miesiąc.

Po miesiącu zlewamy cały płyn znad owoców do osobnego słoja, a owoce zalewamy wódką i odstawiamy na kolejny miesiąc.

Po tym czasie zlewamy ponownie płyn znad owoców i łączymy go z poprzednio zlaną cieczą.
Całość płynu należy przefiltrować np. przez sączek, watę, aby osunąć osad. Ciecz jest już klarowna. 

Po rozlaniu do butelek nalewkę należy odstawić na minimum pół roku, przez ten czas zyska odpowiedni smak i aroma.


Poniżej zamieszczam etykiety na butelki z nalewką porzeczkową, gotowe do wydruku.
Kliknij na etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku (pdf z arkuszem etykiet).