Nalewka z porzeczek - jedna z niewielu
nalewek doskonale oddająca aromat owoców, ich świeży, rześki charakter. Do złudzenia przypominająca zapach świeżych
owoców, nie ma sobie równej. Królowa wśród owocowych eliksirów. Przepis przepisy
Składniki:
- 1 kg porzeczek (czerwone, czarne),
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 litra wódki,
Porzeczki obieramy z gałązek, szypułek i myjemy
pod bieżącą zimną wodą. Odstawiamy do odsączenia na sicie.
Tradycyjnie rozgniata się owoce i
miesza z cukrem.
Ja oprócz nalewki za jednym razem
przygotowuje owoce w alkoholu, które później wykorzystuję do
przygotowania deserów, dlatego owoce będę potrzebować w całości.
W dużym słoju układam warstwy owoców
i przesypuje je cukrem. Odstawiam na 2, 3 dni aż owoce puszczą sok.
Następnie zalewamy całość
spirytusem, szczelnie zakręcamy słój pokrywką i odstawiam na około
miesiąc.
Po miesiącu zlewamy cały płyn znad
owoców do osobnego słoja, a owoce zalewamy wódką i odstawiamy na
kolejny miesiąc.
Po tym czasie zlewamy ponownie płyn
znad owoców i łączymy go z poprzednio zlaną cieczą.
Całość płynu należy przefiltrować
np. przez sączek, watę, aby osunąć osad. Ciecz jest już
klarowna.
Po rozlaniu do butelek nalewkę należy odstawić na
minimum pół roku, przez ten czas zyska odpowiedni smak i aroma.
Poniżej zamieszczam etykiety na butelki z nalewką porzeczkową, gotowe do wydruku.
Kliknij na etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku (pdf z arkuszem etykiet).
Kliknij na etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku (pdf z arkuszem etykiet).