Składniki:
- skórki z pomarańczy (z 2 kg owoców),
- 1 szkl. wody,
- 1 szkl. cukru,
- sok z 0,5 cytryny,
Skórki pomarańczy dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości i odsączamy na sicie.
Następnie musimy usunąć za pomocą noża całą białą część, która jest pod skórką.
Tak przygotowaną pomarańczową skórkę kroimy w paseczki, kosteczkę.
W garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie cukier, zanurzamy w nim pokrojona skórkę i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszamy do momentu, aż redukuje się płyn, powstanie gęsty syrop, skórka będzie lśniąca, przezroczysta.
Pod koniec gotowania warto dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Skórka pomarańczowa, gdy ostygnie nie będzie twarda.
Gotową skórkę wkładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy, wygrzewamy w piekarniku około 15 minut temp. 200 st C, można je też gotować w wodzie słoiczki.
Uwaga:
- z 2 kg pomarańczy wychodzi około 1,5 - 2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
Kliknij na etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku.