Translate Website

środa, 7 sierpnia 2013

Kandyzowana skórka pomarańczowa + etykiety na słoiki

Kandyzowana skórka pomarańczowa to fantastyczy dodatek do ciast i deserów. W podobny sposób można przygotować skórkę z cytryn, czy mandarynek. Polecam Przepis Przepisy




Składniki:
  • skórki z pomarańczy (z 2 kg owoców),
  • 1 szkl. wody,
  • 1 szkl. cukru,
  • sok z 0,5 cytryny,

Skórki pomarańczy dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości i odsączamy na sicie.

Następnie musimy usunąć za pomocą noża całą białą część, która jest pod skórką.

Tak przygotowaną pomarańczową skórkę kroimy w paseczki, kosteczkę.

W garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie cukier, zanurzamy w nim pokrojona skórkę i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszamy do momentu, aż redukuje się płyn, powstanie gęsty syrop, skórka będzie lśniąca, przezroczysta.

Pod koniec gotowania warto dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Skórka pomarańczowa, gdy ostygnie nie będzie twarda.

Gotową skórkę wkładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy, wygrzewamy w piekarniku około 15 minut temp. 200 st C, można je też gotować w wodzie słoiczki.

Uwaga:
  • z 2 kg pomarańczy wychodzi około 1,5 - 2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,



Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki ze skórką pomarańczową, gotowe do wydruku.
Kliknij na etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku.