Translate Website

środa, 15 czerwca 2011

Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście drożdżowym

Pyszne, aromatyczne drożdżowe placuszki. Przepis Przepisy



 Składniki:
  • baldachy świeżych kwiatów czarnego bzu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • ciepłe mleko lub woda,
  • cukier puder.






Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i mieszamy z łyżką ciepłego mleka lub wody. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, jajko, sól - mieszamy z ciepłym mlekiem. Ilość mleka musi być tak dobrana, aby otrzymać ciasto gęstsze od ciasta naleśnikowego. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy ciasto łyżką.

Zanurzamy kwiaty w cieście. I smażymy na patelni (na głębokim oleju). Usmażone kwiaty w cieście wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kwiaty w cieście wykładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!