- zalewamy owoce alkoholem, po miesiącu mieszamy ten odwar z syropem cukrowym. Produktem ubocznym są wtedy owoce nasycone alkoholem.
- zasypujemy owoce cukrem, otrzymany owocowy syrop, który mieszamy z alkoholem. Produktem ubocznym są owoce we własnym soku.
Poniżej zamieszczam etykiety na butelki nalewki z pigwy, gotowe do wydruku.
Składniki:
- 3 kg pigwy,
- 2 kg cukru,
- 1 litr spirytusu (95%),
Pigwę można obrać ze skórki, koniecznie wycinamy gniazda nasienne (wykorzystuję je do przygotowania odwaru pektynowego).
Owoce kroimy w drobną kostkę.
Do wyparzonego dużego słoja, wrzucamy partiami owoce i przesypujemy je cukrem, ostatnia warstwa to cukier.
Tak przygotowane owoce odstawiamy na około 2- 3 tygodnie. Przyrost ilości soku po 3 tygodniach jest już niewielki (sprawdziłam, czekałam 4 tygodnie). Z 3 kg owoców otrzymałam ponad 2,5 litra owocowego syropu.
Teraz można całość, owoce i syrop owocowy, zalać alkoholem, można też owoce oddzielić od syropu, przelać całość przez gęste sito, a syrop owocowy zmieszać ze spirytusem.
Mieszaninę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy, odstawiamy na minimum 1 miesiąc. Po miesiącu nalewka jest gotowa do spożycia.
Owoce gęsto ubijamy w słoiczku i zalewamy już gotowym syropem owocowym, lub przesypujemy znowu tylko cukrem, zamykam szczelnie słoiki i pasteryzujemy.
Uwagi:
- słój z owocami przesypanymi cukrem tym razem trzymałam w lodówce, trzeba pilnować, aby owoce na samej powierzchni były pokryte warstwą cukru, inaczej na powierzchni może pojawić się pleśń
Kliknij na wybraną etykietę, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się jej arkusz do wydruku.