Translate Website

środa, 19 listopada 2014

Dżem z jabłek na odwarze pektynowym z pigwy + etykiety na słoiki

Dżem z jabłkowych jesiennych spadów przygotowuję na odwarze pektynowym z pigwy, bo jabłka późnojesienne zawierają mniej pektyn, niż te wczesnowiosenne.

Będzie małe stężenie cukru, więc owoce będą w lekko skrzepłym syropie, konsystencja gęsto płynna.


Aromat pigwy jest bardzo intensywny, trudno uwierzyć że w dżemie nie ma samych owoców pigwy. Następnym razem dodam do tego dżemu jabłkowego na odwarze z pigwy - pomarańcze (sok i skórki), efekt będzie niemal identyczny jak w przypadku z "Dżemu z pigwy, jabłek i pomarańczy".


Sok z cytryny nie tylko balansuje smak dżemu, ale również wpływa na żelowanie pektyn (odczyn kwaśny).

Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki, gotowe do wydruku.




Składniki:

Do gotującego się odwaru pektynowego z goździkami, wrzucamy obrane ze skórki i gniazd nasiennych jabłka.

Gotujemy tak długo, aż jabłka się rozpadną.

Można gotować je, aż tylko zmiękną i wtedy zmiksować je blenderem, ale mniej wody wtedy odparujemy, słabiej się całość zagęści. Odparowywanie gęstej pulpy jest trudniejsze.

Dodajemy cukier i sok z cytryny, chwilę całość podgrzewamy, aż dobrze się cukier rozpuści.

Sok z cytryny można dodać w większej ilości.

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.


Kliknij na wybraną etykietę, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się jej arkusz do wydruku.

Etykiety dżem z jabłek

Etykiety dżem z jabłek